26.09.2010.

LOVE AND HATE ... MEDIJI I PR

''Suradnja PR-ovaca i novinara bit će sve čvršća, ali to ne bi trebalo gledati kroz količinu, nego kroz kvalitetu'', Branko Mijić, Novi list

''Ucjene u kojima se medijima povlače oglasi kao kazna zbog objavljivanja negativnih informacija o oglašivaču samo su kratkoročno efikasne, dugoročno to nema efekta'', Vojislav Stevanović, Ekonom:east

Rovinj, 25. Rujna 2010. - Novinarstvo nije slobodno od negativnog utjecaja PR-a, ali PR može biti i pozitivan ako postoji zajednički interes. Recept za uspjeh je u međusobnom poštovanju, zaključeno je na panelu o odnosu medija i PR-a na 3. Weekend Media Festivalu.

Najveći prigovor koji PR industriji upućuje glavni urednik hrvatskog poslovnog tjednika Lider Miodrag Šajatović je da su se ulijenili i ne pokazuju inovativnost, jer se u 90 posto slučajeva komunikacija svodi na pokušaj da PR-ovci dovuku novinara na svoju press konferenciju i tako klijentu dokažu da su napunili dvoranu. Kad je o novinarskim formama riječ, PR-ovci kao da znaju samo za intervju, jer im je to najlakše. Novine su u ovoj krizi postale inovativnije od PR-a, tvrdi Šajatović.

I dok u Lideru, prema Šajatoviću, PR sadržaji čine oko 20 posto ukupnog sadržaja novina, istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da je tamo čak 55 posto medijskih sadržaja povezano s PR-om. Podatak je to Branislava Miljanovića iz McCanna Srbija, koji ističe da su u zadnjih 10 godina PR-ovci mnogo traženiji od novinara. Razlog je u općoj tabloidizaciji medija i dominaciji crnih tema, zbog čega kompanije često samo preko PR-a uspijevaju nametnuti pozitivne teme.

Između PR i novinarstva, smatra HTV-ov urednik Zoran Šprajc, ne vlada ni ljubav niti mržnja, nego odnos međuovisnosti. S tim se slaže i glavni urednik riječkog Novog lista Branko Mijić, kojemu je logičan slijed kada novinar prijeđe u PR industriju. Suradnja PR-ovaca i novinara bit će sve čvršća, ali to, prema Mijiću, ne bi trebalo gledati kroz količinu, nego kroz kvalitetu.

Za urednika zagrebačkog tjednika Nacional Plamenka Cvitića najvažnije je da su informacije koje dobiva od PR-a točne i korisne. Najviše ga smeta kada dobije priopćenje o uvođenju standarda ISO 9001 u neku kompasniju, a kada potom pita PR-ovca pita bi li on to pročitao, kao odgovor dobiva muk. U tom primjeru Šajatović vidi nedostatak informiranosti PR-ovaca koji ne znaju objasniti zašto je dobivanje ISO certifikata zapravo vrlo važna poslovna informacija.

Direktorica komunikacija Naftne industrije Srbije Jelena Konova slaže se da novinari ne mogu bez PR-a niti PR bez novinara, iako danas PR može komunicirati i preko alternativnih kanala, poput Facebooka ili Twittera. NIS-u se jednom dogodilo da su otkazali marketinški ugovor mediju koji je o njima pisao negativno, ali Konova ističe da su u tom slučaju dobili priznanje da je negativna medijska kampanja protiv njih bila plaćena. U slučaju kada neki novinar objavi pogrešnu informaciju o NIS-u, oni ga pokušavaju dodatno informirati, jer Konova smatra da je dobar PR samo onaj koji može dokazati da je u pravu.

Utjecaj PR-a na medije u BiH možda je i veći nego što bi trebao biti, iskreno je priznao Dragan Močević iz Prime Communications. Posebno tu misli na politički motivirani PR, koji, prema njegovu iskustvu, često zloupotrebljava novinare. Zoran Šprajc, nasuprot tome, ne misli da je politički PR u Hrvatskoj veliki problem, jer je lako prepoznatljiv. Veći mu je problem PR u kompanijama, jer je tamo bliži marketingu i često djeluje kao njegova prethodnica. Ipak, Šprajc se slaže da svakako treba govoriti i o medijskom reketu, situacijama kada neki medij uvjetuje objavu PR informacije plaćanjem oglasa.

Za Vojislava Stevanovića (Ekonom:east, Srbija) nije loše imati PR kao izvor informacija, samo je bitno zadržati kritičnost. Ucjene u kojima se medijima povlače oglas kao osveta zbog objavljivanja negativnih informacija o oglašivače Stevanović smatra tek kratkoročno efikasnima. Dugoročno, to nema efekta, osim, naravno, ako medij pogođen takvim ucjenama zbog njih ne propadne.

 • " "Odlično sam se proveo – konferencija je impresivna (i partiji su bili nevjerojatni). Čestitke još jednom!" "
  Tim Hwang
 • " Jako sam uživao u festivalu. Mislim da je dobro organiziran, informativan i zabavan. Svim medijskim radnicima iz regije će koristiti sudjelovanje. Panelisti i predavači su zanimljivi, raznovrsni i izvrsno predstavljaju područja iz kojih dolaze. "
  Robert Lee
 • " Izvrsno sam se proveo na Weekendu! Činilo mi se kako je sve prošlo jako glatko...Prvi put sam putovao u Istru i oduševilo me cijelo iskustvo. "
  Chris Matyszczyk
 • " Moji dojmovi su više no pozitivni. Weekend je važan događaj, okrenut bitnim lokalnim temama! "
  Alexander Oswald
 • " Organizacija, usluga, profesionalan odnos svih koji su me kontaktirali i koje sam ja kontaktirao iz organizacije festivala je bio vrhunski i iskreno sam uzivao.Moje posebne pohvale ide na racun organizacije programa, sadrzaja kao i kvaliteta predavanja i panel diskusija. "
  Nazif Hasanbegović
 • " Weekend je sjajan primjer kako se ambiciozna marketinška ideja uz dobru realizaciju može u godinu dana pretvoriti u dogadjaj u kojem jednostavno moraš sudjelovati "
  Slaven Fischer
 • " Weekend Media Festival-korisno,zanimljivo,informativno i zabavno! Nadam se da cu doći i slijedeće godine. "
  Ivana Petrović
 • " Čestitke na izvrsno organiziranom festivalu. Nadam se da se vidimo i dogodine. "
  Silvana Menđušić
 • " Izvrsno ste obavili posao jer izvrsne organizacije samih panela i predavanja nebi se posramila ni kakava američka tvrtka. Iskrene čestitke! "
  Tomislav Kotnik
 • " Na Weekend media festivalu u Rovinju se susreće Javnost! Javnost koja razumije, sudjeluje i prosuđuje medije, a za koju se prije pojave Weekenda, govorilo da je nema! Sad znamo da postoji! Kao što postoji i ovo događanje i izazov da se u praksi provjeravaju transformacije moderne javnosti u skladu s novim komunikacijskim tehnologijama i trendovima. "
  Nada Zgrabljić Rotar
 • " Odlučan, optimističan organizator. Suzdržani, ali iskreni i napredni paneli. Obećavajuća platforma za 2010. godinu. "
  Ivan Butković

Vaše ime i prezime Vaša email adresa