29.09.2010.

SPORTSKA TV PRODUKCIJA

''Američki sportski komentatori nikada ne navijaju za domaću ekipu. Ako navijaš, onda gubiš kredibilitet. Ne kažem da je to bolje, samo da je tako'', Pete Radovich

Rovinj, 25. rujna 2010. – Konkurencija na američkom medijskom tržištu je strašna, zato tamošnji mediji moraju stalno smišljati nove načine prezentacije sadržaja. Najveća razlika u sportskoj produkciji je u tome što američki komentatori, za razliku od europskih, nikada ne navijaju za domaće ekipe, rekao je Pete Radovich, kreativni direktor sportske produkcije američke televizije CBS na predavanju u sklopu Weekend Media Festivala.

Gledatelj sportskog prijenosa vidi sve što se događa, stoga mu treba objašnjavati zašto se to tako dogodilo. CBS se zato trudi educirati svoje gledatelje, pri čemu koristi vrlo napredne tehnologije, uključujući i animaciju. U sportskom prijenosu, ističe Radovich, uvijek treba pretpostaviti da gledatelj ništa ne zna, kako bi ga se navođenjem podataka i detalja uvelo u utakmicu i zadržalo njegovu pažnju. U suprotnom, gledatelji će jednostavno promijeniti program. Zato je važno gledatelje i zabaviti, katkad i humorističkim prilozima.

CBS na jednoj utakmici profesionalne lige američkog nogometa (NFL) koristi između 8 i 16 kamera, a finalnu utakmicu Superbowl prenosi s 53 do 55 kamera. To je, smatra Radovich, čak i previše, jer se nekad ne zna ni što koja kamera snima. Ipak, produkcija mora biti što bogatija kako bi se oglašavanjem vratilo uloženo, s obzirom da CBS plaća NFL-u televizijska prava čak milijardu dolara po sezoni.

Kada je riječ o 3D prijenosima sportskih događaja, Radovichevo je iskustvo da to odlično funkcionira kod nekih sportova, ali nikako nije dobro za neke druge sportove. Zato je skeptičan oko budućnosti 3D tehnologije u sportskoj produkciji.

 • " "Odlično sam se proveo – konferencija je impresivna (i partiji su bili nevjerojatni). Čestitke još jednom!" "
  Tim Hwang
 • " Jako sam uživao u festivalu. Mislim da je dobro organiziran, informativan i zabavan. Svim medijskim radnicima iz regije će koristiti sudjelovanje. Panelisti i predavači su zanimljivi, raznovrsni i izvrsno predstavljaju područja iz kojih dolaze. "
  Robert Lee
 • " Izvrsno sam se proveo na Weekendu! Činilo mi se kako je sve prošlo jako glatko...Prvi put sam putovao u Istru i oduševilo me cijelo iskustvo. "
  Chris Matyszczyk
 • " Moji dojmovi su više no pozitivni. Weekend je važan događaj, okrenut bitnim lokalnim temama! "
  Alexander Oswald
 • " Organizacija, usluga, profesionalan odnos svih koji su me kontaktirali i koje sam ja kontaktirao iz organizacije festivala je bio vrhunski i iskreno sam uzivao.Moje posebne pohvale ide na racun organizacije programa, sadrzaja kao i kvaliteta predavanja i panel diskusija. "
  Nazif Hasanbegović
 • " Weekend je sjajan primjer kako se ambiciozna marketinška ideja uz dobru realizaciju može u godinu dana pretvoriti u dogadjaj u kojem jednostavno moraš sudjelovati "
  Slaven Fischer
 • " Weekend Media Festival-korisno,zanimljivo,informativno i zabavno! Nadam se da cu doći i slijedeće godine. "
  Ivana Petrović
 • " Čestitke na izvrsno organiziranom festivalu. Nadam se da se vidimo i dogodine. "
  Silvana Menđušić
 • " Izvrsno ste obavili posao jer izvrsne organizacije samih panela i predavanja nebi se posramila ni kakava američka tvrtka. Iskrene čestitke! "
  Tomislav Kotnik
 • " Na Weekend media festivalu u Rovinju se susreće Javnost! Javnost koja razumije, sudjeluje i prosuđuje medije, a za koju se prije pojave Weekenda, govorilo da je nema! Sad znamo da postoji! Kao što postoji i ovo događanje i izazov da se u praksi provjeravaju transformacije moderne javnosti u skladu s novim komunikacijskim tehnologijama i trendovima. "
  Nada Zgrabljić Rotar
 • " Odlučan, optimističan organizator. Suzdržani, ali iskreni i napredni paneli. Obećavajuća platforma za 2010. godinu. "
  Ivan Butković

Vaše ime i prezime Vaša email adresa