18.10.2010.

Treći Weekend Media Festival, centralno mjesto susreta komunikacijske industrije regije, okupio 2 500 sudionika

Zagreb, 28. rujna 2010. – Velikom raspravom o digitalizaciji TV-a na kojoj su sudjelovali direktori najvećih regionalnih javnih i komercijalnih televizijskih kuća završen je treći Weekend Media Festival. Više od 2500 sudionika, među kojima i gotovo 400 akreditiranih novinara te 110 predavača i panelista iz cijele regije, ali i ostalih europskih zemalja, dokazuju kako je Festival postao centralno mjesto okupljanja medijske i komunikacijske elite. Jedinstveni prostor stare Tvornice duhana Rovinj tijekom dva dana ugostio je više od dvadeset predavanja i panel diskusija.

Nakon uvodnog zagrijavanja na Paklenom JD ročkasu (powered by Antena Zagreb) u četvrtak navečer, službeni program je započeo u petak ujutro raspravom o sportskom marketingu pod nazivom „Više, brže, jače: Sport u regiji“. Najveći interes pak izazvala je panel diskusija uvijek aktualne teme „Je li pravo novinarstvo umrlo?“. Žestoka rasprava između novinara i urednika glavnih tiskanih i elektroničkih medija regije, pod moderatorskom palicom Hloverke Novak Srzić, ostavila je mnoga neodgovorena pitanja. Neki od pokretača medijske revolucije iz osamdesetih godina prošlog stoljeća: Veran Matić (osnivač, direktor i glavni urednik B92), Franci Zavrl (nekada Mladina, danas Pristop) i Ninoslav Pavić (nekada Polet, danas EPH), prisjetili su se pak u Rovinju kako je nekada bilo i prognozirali kakva bi budućnost mogla biti. Glavi predavač dana bio je Pierluigi Collina, čije je predavanje „Donošenje odluka“, očekivano izazvalo najveći interes sudionika. Nakon dana bogatog programa, svi su se do ranih jutarnjih sati izvrsno zabavljali uz Showtime Band iz Beograda i iPad Video Disco na velikom partyju 24 sata.

Subota je donijela nastavak programa koji se ove godine po prvi puta održavao paralelno u čak tri dvorane. Prigodno, u subotu ujutro, razgovaralo se o jutarnjem radijskom programu koji se uvelike promijenio na radijskim postajama regije u zadnjih desetak godina i postao najvažniji dio radijske produkcije. Odgovor na još jedno vječito pitanje, vole li se ili mrze mediji i PR, pokušali su pak dati predstavnici obiju strana u žučnoj raspravi i uz mnogo pitanja iz publike te zaključili – novinarstvo nije slobodno od negativnog utjecaja PR-a, ali PR može biti pozitivan ako postoji zajednički interes; recept za uspjeh je u međusobnom poštovanju. Glavne zvijezde dana bili su Andrew Keen, jedan od najvećih svjetskih kritičara interneta, i Pete Radovich, kreativni direktor CBS-a čija su predavanja privukla najveći broj sudionika i medija. Šećer na kraju programa ovogodišnjeg Weekend Media Festivala bila je panel diskusija o digitalizaciji televizije i njezinim posljedicama. Josip Popovac (HRT, Hrvatska), Aleksandar Tijanić (RTS, Srbija), Dražen Mavrić (Nova TV, Hrvatska), Johannes Züll (RTL, Hrvatska) i Pavel Vrabec (Pop TV, Slovenija), unatoč oprečnim mišljenjima, uspjeli su se složiti kako će digitalizacija televizije dovesti do fragmentacije tržišta oglašavanja, što će utjecati ne samo na televiziju, nego i na ostale medije. Festival je završen, kako je i započet, partyjem, ovog puta Sarajevskim dernekom te nastupom Dubioze kolektiva i DJ/VJ dua Diskobajagi.

Program su tijekom dva dana obogatili i Afterbeach Party Soundseta i Javno.hr-a, rođendanska fešta Radio Dalmacije te premijera rock'n'roll dokumentarca „Bijelo Dugme“ Igora Stoimenova. Održane su i dvije vrlo posjećene radionice, te mnoštvo promocija i prezentacija.

„Ispunili smo ono što smatram najvažnijim ciljem Festivala – okupiti najvažnije regionalne komunikacijske igrače, potaknuti networking i postati mjesto gdje se stvaraju ideje te započinju nova partnerstva i poslovi“, istaknuo je povodom završetka Festivala njegov direktor Tomo Ricov.

Weekend Media Festival već se treću godinu održava pod generalnim pokroviteljstvom Adris grupe.

 • " "Odlično sam se proveo – konferencija je impresivna (i partiji su bili nevjerojatni). Čestitke još jednom!" "
  Tim Hwang
 • " Jako sam uživao u festivalu. Mislim da je dobro organiziran, informativan i zabavan. Svim medijskim radnicima iz regije će koristiti sudjelovanje. Panelisti i predavači su zanimljivi, raznovrsni i izvrsno predstavljaju područja iz kojih dolaze. "
  Robert Lee
 • " Izvrsno sam se proveo na Weekendu! Činilo mi se kako je sve prošlo jako glatko...Prvi put sam putovao u Istru i oduševilo me cijelo iskustvo. "
  Chris Matyszczyk
 • " Moji dojmovi su više no pozitivni. Weekend je važan događaj, okrenut bitnim lokalnim temama! "
  Alexander Oswald
 • " Organizacija, usluga, profesionalan odnos svih koji su me kontaktirali i koje sam ja kontaktirao iz organizacije festivala je bio vrhunski i iskreno sam uzivao.Moje posebne pohvale ide na racun organizacije programa, sadrzaja kao i kvaliteta predavanja i panel diskusija. "
  Nazif Hasanbegović
 • " Weekend je sjajan primjer kako se ambiciozna marketinška ideja uz dobru realizaciju može u godinu dana pretvoriti u dogadjaj u kojem jednostavno moraš sudjelovati "
  Slaven Fischer
 • " Weekend Media Festival-korisno,zanimljivo,informativno i zabavno! Nadam se da cu doći i slijedeće godine. "
  Ivana Petrović
 • " Čestitke na izvrsno organiziranom festivalu. Nadam se da se vidimo i dogodine. "
  Silvana Menđušić
 • " Izvrsno ste obavili posao jer izvrsne organizacije samih panela i predavanja nebi se posramila ni kakava američka tvrtka. Iskrene čestitke! "
  Tomislav Kotnik
 • " Na Weekend media festivalu u Rovinju se susreće Javnost! Javnost koja razumije, sudjeluje i prosuđuje medije, a za koju se prije pojave Weekenda, govorilo da je nema! Sad znamo da postoji! Kao što postoji i ovo događanje i izazov da se u praksi provjeravaju transformacije moderne javnosti u skladu s novim komunikacijskim tehnologijama i trendovima. "
  Nada Zgrabljić Rotar
 • " Odlučan, optimističan organizator. Suzdržani, ali iskreni i napredni paneli. Obećavajuća platforma za 2010. godinu. "
  Ivan Butković

Vaše ime i prezime Vaša email adresa